Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezlepkové a diabetické sladkosti

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

Dort Na vlásku

(Kromě potahu dia)

55.-dort-na-vlasku.jpg

Korpus světlý (forma průměr 26 cm): 6 vajec, 150 g cukru fruktózy, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 30-35 minut na 150 stupňů. Pozor, korpus s fruktózou rychle tmavne, proto je potřeba ho ke konci pečení přikrýt alobalem nebo pečicím papírem. 

Krém jahodovo - malinový: 250 ml šťávy z jahodového DIA kompotu, 70 g fruktózy, 26 g malinového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 200 g másla. 

55-1.-dort-na-vlasku.jpg

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 70 g fruktózy - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

Skládání: Korpus rozříznout na 3 pláty. Každý při skládání pokapat zbylou šťávou z DIA kompotu a potřít DIA pikantní marmeládou lesní směs, promazat oběma krémy, do jedné vrstvy dát okapané kompotované jahody. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Dort je potažený hmotou Smartflex Velvet mandle. Figurky a dekorace z hmoty Smartflex Flower. Figurka je modelovaná z ruky, věž vyříznutá podle papírové předlohy ze dvou plátů, mezi které jsem umístila špejli. Vlasy Lociky jsem tvořila extrudérem, vzor na sukni strukturovací podložkou. (2,7 kg)

 

Patrový dort s máky a obrazci

 

68.-patrovy-dort-s-maky-a-obrazci.jpg

(Vrchní patro dia kromě potahu.)

Korpus žíhaný (forma 28x28 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 340 g polohrubé mouky, 2 ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Z ušlehaného piškotu odebrat 1/3 a přidat do ní trochu kakaa - plnit do formy podle návodu TADY. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Korpus dia (forma 20x20 cm): 5 vajec, 140 g fruktózy, 200 g polohrubé mouky, 5 PL horké vody, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct 10 minut na 180 a 35-40 minut na 150 stupňů, ke konci přikrýt pečicím papírem, protože korpus z fruktózy rychleji tmavne. 

68-1.-patrovy-dort-s-maky-a-obrazci.jpg

Krém jahodovo - malinový: Do 250 ml šťávy z jahodového kompotu zamíchat 2 PL malinové marmelády - doplnit vodou tak, aby vzniklo 375 ml tekutiny, 150 g cukru krupice, 1 malinový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

Krém z Gustinu a hladké mouky: 375 ml mléka, 1,5 vrchovaté PL Gustinu, 1,5 PL hladké mouky, 50 g vanilkového cukru, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla. Ochutit rumem. 

Krém kávový dia: 1,5 vrchovaté lžičky turecké kávy zalít 175 ml horké vody a nechat 20 minut odstát. Potom přecedit, nejlépe přes kávový filtr. Přidat 85 g fruktózy, v 50 ml mléka rozmíchat 1 vanilkový pudink a půl lžičky polohrubé mouky a zavařit do vroucí kávy. Vychladlý kávový pudink všlehat po lžících do 200 g másla.

 

Krém pudinkový dia: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 70 g fruktózy - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

68-2.-patrovy-dort-s-maky-a-obrazci.jpg

Skládání: Oba korpusy rozřezat na 3 pláty. Dia korpus promazat kávovým a pudinkovým dia krémem, pláty při promazávání prokapat lehce rumem. Žíhaný korpus promazat jahodovo - malinovým krémem a krémem z Gustinu, pod světlý krém namazat malinovou marmeládu, poklást ho kompotovanými jahodami a meruňkami. Oba korpusy jsou potažené pravým marcipánem smíchaným s hmotou Smarflex Velvet (900 g marcipánu, 350 g Smarflexu). Skládat na sebe po důkladném zachlazení. Máky i černá krajka na bocích dortu jsou z hmoty Smarflex Flower. Postup na máky najdete TADY, já jednotlivé lupínky tvořila z vykrojených a ztenčených oválků, lístky jsem použila z patchworku na clematis. "Krajka" po bocích dortu je tvořená ze šňůrek vytlačených přes extrudér. (6,5 kg)

 

 Ovocný dia dort

 

Kromě čokoládových ozdob na transferfólii dia.

78.-ovocny-dia-dort.jpg

Piškot světlý (forma kulatá průměr 25): 4 vejce, 115 g fruktózy, 160 g polohrubé mouky, 4 PL horké vody, menší ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s částí cukru, žloutky se zbytkem cukru šlehat asi 4 minuty do pěny, poté do nich ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct 10 minut na 180 a 20 minut na 150 stupňů, ke konci přikrýt pečicím papírem, protože korpus z fruktózy rychleji tmavne. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty a jeden plát vrátit do umytého dortového ráfku rovnou na tác, kde budeme zdobit, pokapat šťávou z DIA kompotu a potřít DIA marmeládou. 

 Tvarohovo-smetanový krém: 250 g tvarohu, 300 ml šlehačky, 200 g zakysané smetany, 2-3 PL fruktózy (dle chuti je možné dosladit), 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Rozdělit na dvě poloviny a do jedné přidat lžíci DIA marmelády. Tuto polovinu spojit s 25 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s 50 g vlažné šťávy z DIA kompotu. Hmotu navrstvit do formy, poklást okapanými kompotovanými jahodami, přiklopit druhým plátem. Ten opět pokapat šťávou z kompotu a potřít marmeládou. Druhou část hmoty spojit opět s 25 g želatinového ztužovače spojeného tentokrát s 50 g vlažné vody. Navrstvit na piškot a zarovnat. Krém je nutné připravovat až těsně před použitím, jinak začne želírovat. Vše dát vychladit.

78-2.-ovocny-dia-dort.jpg

Po důkladném zachlazení sundat dortový ráfek (boky vždy předtím objedu ostrým nožem), boky a pobrch dortu potřít ušlehanou Ramou cremefine na šlehání s troškou fruktózy a povrch dortu ozdobit zoubkovanou cukrářskou kartou. Boky dortu , mašle a 65 jsou zdobené bílou čokoládou s tranferfólií, 65 jsem tvořila tak, že jsem si nejdříve z transferfólie vystřihla požadovaný tvar a poté na ni natřela ve dvou vrstvách bílou čokoládu. Dort je dozdobený jahodami, bílým hroznem, nektarinkou, jablky, kumkváty, mochyní peruánskou a pomerančem. Ve finále je potřený dortovým želé s troškou fruktózy (natírala jsem štětcem). Návod na jablka vykrajovaná do špice najdete TADY, lepší je však postupovat z celého jablka od nejmenšího dílu. (2,4 kg)

 

Dort šmoulové s domečkem

 

Kromě potahu dia.

-28.-dort-smoulove-s-domeckem.jpgKorpus světlý: (forma průměr 26 cm stlačená na ovál a čtvrtlitrový keramický nebo plechový hrnek): 6 vajec, 150 g cukru fruktózy, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 30-35 minut na 150 stupňů. Pozor, korpus s fruktózou rychle tmavne, proto je potřeba ho ke konci pečení přikrýt alobalem nebo pečicím papírem. 

Krém jahodovo-malinový: 250 ml šťávy z jahodového DIA kompotu, 70 g fruktózy, 26 g malinového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

-28-3.-dort-smoulove-s-domeckem.jpgKrém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 70 g fruktózy - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

Skládání: Korpus rozříznout na 3 pláty. Každý při skládání pokapat zbylou šťávou z DIA kompotu a potřít DIA pikantní marmeládou lesní směs, promazat oběma krémy, do jedné vrstvy dát okapané kompotované jahody. Korpus z hrnečku proříznout a promazat. Nechat ztuhnout v lednici a poté potáhnout. Dort je potažený pravým marcipánem 1:3, domeček hmotou Smartflex Velvet třešeň (je pevnější než pravý marcipán). Figurky a muchomůrky jsou tvořené z hmoty Smartflex Flower. 

Tvarování domečku: Promazaný korpus rozdělit na dvě části, obě okrojit do požadovaného tvaru a z okrojků dotvarovat střechu. Potáhnout zvlášť spodní část a zvlášť střechu, teprve poté sestavit obě části na sebe. Spodní část dortu jsem okrajovala přes mikrotenovou fólii, pravý marcipán se jinak lepí na vykrajovátko. Figurky jsou modelované z ruky.

 

Bezlepkové jahodové řezy

 

Obrazek

Korpus (na menší plech): 3 vejce, 4 PL fruktózy, 1 ČL prášku do pečiva, 2 čokoládové pudinky. Bílky ušlehat s polovinou fruktózy, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, poté zlehka vmíchat na střídačku bílky a pudinky s práškem do pečiva. Péct cca 12 minut na 180 stupňů na pečicím papíru.

Po upečení a vychladnutí sloupnout z papíru, poklást bohatě proslazenými jahodami (já dala cca 400 g jahod z mrazáku - nechala jsem povolit a slila šťávu).

Krém: 1 Rama cremefine ušlehaná s 1 PL fruktózy, po ušlehání přidat 1 zakysanou smetanu. Zhruba polovinu hmoty navrstvit do jahody, do zbylé hmoty přidat cca 50 g jahodového ztužovače (já měla od firmy Zeelandia) rozmíchaného ve 120 ml slité šťávy z jahod (lze nahradit cca 150 g rozmixovaných lehce oslazených jahod) a přidat 3 plátky želatiny připravené podle návodu. Nalít na bílou vrstvu a nechat v chladu řádně ztuhnout.

 

Jablečné řezy s pudinkovým piškotem

 

Obrazek

Korpus: 4 vejce, 3 PL fruktózy (nebo 4 PL cukru), 2 vanilkové pudinkové prášky dr. Oetker, 1 PL prosátého kakaa, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva dr. Oetker. Ušlehat bílky s polovinou cukru, druhou polovinu šlehat se žloutky 4 minuty do pěny, poté zlehka vmíchat na střídačku pudinkové prášky smíchané s kakaem a práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct na pečicím papíru na 180 stupňů cca 12-15 minut. Vychladlý korpus sloupnout z papíru, vrátit na plech, potřít meruňkovým džemem.

Krém: 250 ml šlehačky (já dala rostlinnou, lépe drží tvar), 400 g zakysané smetany, cukr nebo fruktózu dle chuti (cca 3-4 PL). Ušlehat šlehačku s cukrem, poté všlehat zakysanou smetanu. Natřít na piškot.

Ovocná želatina: 1,5 kg oloupaných jablek nakrájených na kostky, šťáva ze 2 citronů, asi 6 PL cukru nebo 4-5 fruktózy (záleží na kyselosti jablek). Jablka podlít trochou vody a dát dusit s cukrem a citronem. Po chvíli přecedit, většinu jablek dát vychladit (vychlazené rozprostřít na smetanovou hmotu), cca 1/3 vrátit do slité šťávy a rozmixovat. Dolít do 1 litru vodou, přivést k varu a zavařit 2 vanilkové pudinky dr. Oetker rozmíchané ve 200 ml vody. Nechat částečně zchladnout a ještě vlažné navrstvit na jablka.

 

Pařížské řezy s pudinkovým piškotem

 

Obrazek

Korpus: 4 vejce, 3 PL fruktózy (nebo 4 PL cukru), 2 vanilkové pudinkové prášky dr. Oetker, 1 PL prosátého kakaa, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva dr. Oetker. Ušlehat bílky s polovinou cukru, druhou polovinu šlehat se žloutky 4 minuty do pěny, poté zlehka vmíchat na střídačku pudinkové prášky smíchané s kakaem a práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct na pečicím papíru na 180 stupňů cca 12-15 minut. Vychladlý korpus sloupnout z papíru, vrátit na plech.

Krém: 500 ml šlehačky (já dala rostlinnou, lépe drží tvar) osladit dle chuti (možno fruktózou) a ušlehat. 2/3 odebrat, do 1/3 vmíchat 1 zakysanou smetanu (pokud možno hustou) a asi 2 PL čokoládových vloček (nemusí být), navrstvit na korpus. Do odebrané šlehačky vmíchat asi 2 PL kakaa a asi 1/2 sáčku želatinového ztužovače dr . Oetker připraveného podle návodu (já dala již hotový čokoládový ztužovač od fi Puratos, ale nezaručuji jeho 100% bezlepkovost). Navrstvit na světlý krém, dozdobit dle fantazie a nechat řádně vychladit.

 

Bezlepková šarlota s pařížskou šlehačkou a banány

 

Obrazek

Světlý krém: 1 šlehačka, 1 PL fruktózy, 1/2 zakysané smetany, 1/2 sáčku želatinového ztužovače Dr. Oetker. Ušlehat šlehačku s fruktózou, zlehka vmíchat zakysanou smetanu. Poté připravit želatinový ztužovač podle návodu a spojit se smetanovou hmotou.

Pařížský krém: 1 pařížská šlehačka (Kunín, je již slazená), 1/2 zakysané smetany, 1/2 želatinového ztužovače dr. Oetker. Postup jako u světlého krému.

Dále potřeba 1 sáček bezlepkových piškotů a 2 banány.

ObrazekPostup: Mísu vyložit potravinovou fólií, na boky vyskládat piškoty (dávám vždy jen část a po naplnění krémem další část, aby se piškoty nesvezly na dno mísy), poté nalít světlý krém, poklást banány rozříznutými na polovinu a zakončit tmavým krémem a vrstvou piškotů, které budou tvořit po vyklopení dno. Doporučuji připravit nejprve světlý krém, nalít do mísy a teprve poté připravit tmavý (kvůli postupnému želírování). Důkladně vychladit, nejlépe přes noc.

 

Bezlepkový koláč s pudinkem a švestkami

 

Obrazek

Těsto: 300 g bezlepkové mouky Jizerka, 1 prášek do pečiva Dr. Oetker, 65 g fruktózy, špetka soli, 150 g tvarohu, 100 ml mléka, 100 ml oleje. Smíchat sypké suroviny a poté přidat ostatní a zpracovat těsto. Polovinu těsta vyválet a namačkat do olejem vymazané koláčové formy.

Pudink: 400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 2 vrchovaté PL fruktózy.

Postup: Vlažný pudink nalít na těsto ve formě, poklást švestkami. Ze zbylého těsta nakrájet pruhy a ozdobit povrch koláče. Potřít rozšlehaným vajíčkem a péct na 170 stupňů cca 45 minut (ke konci jsem zakryla alobalem, aby koláč netmavnul).

Tip: Vzhledem k tomu, že pudink má tendenci těsto vlhčit, přístě zkusím předpéct korpus 15 mintu v koláčové formě, propíchaný vidličkou, přikrytý pečicím papírem a zatížený fazolemi, aby nevyskočil. Teprve poté bych dala pudink, švestky, dozdobila a dopekla dalších 30 minut dozlatova.

Zdroj: Upravený recept z www.ivako.cz tak, aby koláč byl bez cukru. Meruňky nahrazeny švestkami.

 

Dort mobil Sony Ericsson X1 Xperia

 

Obrazek

Korpus bezlepkový (forma 20x 28 cm): 6 vajec, 200 g bezlepkové mouky Jizerka, 1 vanilkový pudink-prášek, 140 g fruktózy (ovocný cukr), 1 1/4 prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky šlehat s druhou polovinou do pěny 4 minuty, pak přidat vodu a nakonec zlehka vmíchat na střídačku mouku s pudinkem a práškem do pečiva. Péct 10 minut na 180 stupňů a asi 30-35 minut na 150 (ke konci jsem zakryla alobalem, aby netmavnul).

Šlehačkový krém: 2 rostlinné šlehačky Rama cremefine na šlehání, 1 zakysaná smetana, 3 PL fruktózy, 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker, podle chuti citronová štáva. Ušlehat Ramu, přidat zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu a vmíchat do ztužovače připraveného podle návodu.

ObrazekPostup: Korpus rozříznout na 2-3 pláty (já rozřízla na 3, ale použila jen dva :-)), prokapat rumem, jeden díl vložit zpět do formy a nalít na něj polovinu smetanové hmoty. Z druhé poloviny krému odebrat zhruba 1/3 (poslouží na povrch), do zbytku vmíchat asi 7 rozmačkaných kompotovaných jahod a navrstvit do formy na světlý krém. Poklást zbytkem kompotovamých jahod a přiklopit druhým plátem korpusu. Vršek potřít odebraným bílým krémem a nechat důkladně vychladit, nejlépe do druhého dne.

Boky dortu jsou čokoládové - já použila bílou čokoládovou polevu Carla (čočky), ale nevím, zda je 100% bezlepková!!!! Lila jsem na folii s reliéfem a po ztuhnutí krájela podle potřeby. Povrch je sypaný zbytkem polevy, kterou jsem strouhala na hrubém struhadle.

ObrazekMobil jsem vykrájela z piškotového plátu, lehce potřela krémem (pudinkovým) a potáhla marcipánem z mléčné hmoty.

Marcipán: 20 dkg sušeného polotučného mléka, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 PL medu, 2 ČL rozpuštěného 100% ztuženého tuku, 3 ČL mandlové tresti, 50 ml vody. (Na tento dort je potřeba jen část této dávky).


Upozornění: Vzhledem k tomu, že dort nebyl určen pro celiatika ani diabetika, v čokoládě a marcipánu je cukr a je nutné ohlídat i 100% bezlepkovost ostatních ingrediencí.

 

Bezlepkové jablečné řezy

 

Obrazek

Korpus (forma asi 20x30 cm): 3 vejce, 11 dkg fruktózy (ovocný cukr), 3 PL teplé vody, 1/2 ČL prášku do pečiva, 180 g bezlepkové mouky Jizerka, 4 menší jablka, rozinky, mletá skořice.

Postup: Formu vyložit alobalem a vytřít olejem. Na dno nastrouhat nahrubo jablka, posypat skořicí, rozinkami a 2 ČL fruktózy. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou, poté přidat vodu a nakonec zlehka vmíchat mouku s práškem do pečiva. Opatrně vlít na jablka a dát péci na 180 stupňů na cca 18-20 minut. Po upečení nechat krátce zchladnout a poté vyklopit na tác tak, aby jablka byla nahoře.

Na ozdobu: Ušlehat 1 Ramu cremefine s 2-3 ČL fruktózy (podle chuti), poté všlehat 150 g zakysané smetany. Po úplném vychladnutí natřít na jablka a ozdobit cukrářskou stěrkou.

Pozn.: Vycházela jsem z receptu od ivako z www.ivako.cz/images/kucharka/fofrbuchta.htm, recept jsem lehce upravila a cukr nahradila fruktózou.

 

Náhledy fotografií ze složky Bezlepkové a diabetické sladkosti