Jdi na obsah Jdi na menu
 


Piškotové korpusy

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

Korpus z hladké mouky

 

Obrazek

Suroviny (forma průměr 24 cm): 5 vajec, 200 g hladké mouky (pokud přidáváme kakao, tak dovážit do 200 g moukou), 200 g cukru krupice, 5 PL oleje, 1 ČL prášku do pečiva.

Postup: Ušlehat bílky s cukrem dotuha, poté po jednom zašlehávat žloutky, přidat po lžících olej a nakonec ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva, popřípadě kakaem. Péct 10 minut na 180 a poté asi 30-40 minut na 150 stupňů.


Kakaový korpus z hladké mouky

 

Obrazek

Suroviny (forma průměr 24 cm, korpus je nízký na 1 proříznutí): 4 vejce, 80 g cukru krupice, 80 g hladké mouky, větší 1/2 prášku do pečiva, 27 g kakaa, 2,5 PL Obrazekoleje.

Postup:  Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty do pěny, přidat olej a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva a prosátým kakaem na střídačku s ušlehanými bílky.

Péct asi 15 minut na 180 stupňů.

 

Korpus podle Katky

 

Obrazek

(Tento korpus používám nejraději, je pevný a rovný, vždy se podaří!)

Světlý korpus (dávka do kulaté formy průměr 24 cm): 5 vajec, 200 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 5 PL teplé vody, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 3-4 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 a poté asi 30-40 minut na 150 stupňů. Zdroj: www.katherine.sk/uvod/cukrarske-recepty/


Obrazek

ObrazekTmavý korpus: Dle stejného předpisu dát 2 PL prosátého kakaa a dovážit do 200 g polohrubou moukou.

Ořechový korpus: 50-100 g ořechů, 1-2 PL prosátého kakaa a dovážit do 200 g polohrubou moukou. Ořechový kropus je vždy křehčí než světlý nebo tmavý!

Mramorovaný korpus: Oddělit 1/3 těsta a zamíchat do ní 1-2 PL prosátého kakaa. Do formy plnit podle návodu TADY, větší formu plním více hromádkami, aby se rovnoměrně naplnila. takže vznikne na řezu také jiná struktura.

Tip: Rada, jak vypočítat počet vajec na formu

 

Piškotové (roládové) pláty

 

Suroviny: 4 vejce (bílky, žloutky zvlášť), 80 g cukru, 80 g polohrubé mouky.

Postup: Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 3 minuty do pěny a poté vmíchat na střídačku zlehka bílky a mouku. Péct na pečicím papíře cca 10-12 minut na 180 stupňů. Pro tmavý plát dát 1 PL prosátého kakaa a dovážit dop 80 g polohrubou moukou, pro ořechový stejně tak přidat ořechy.

 

Piškot se Solamylem

 

Světlý: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 30 g Solamylu, 170 g polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat do pěny (3-4 minuty), poté přidat vodu a nakonec zlehka vmíchat na střídačku ušlehané bílky a mouku se Solamylem a práškem do pečiva. Péct 10 minut na 180 stupňů a 30-40 minut na 150 stupňů.

Tmavý: Dle stejného předpisu dát 25-30 g Solamylu, 30 g kakaa a dovážit do 200 g polohrubou moukou.

 

Korpus podle Džuli

 

Suroviny: Rozpis na 5 vajec (odpovídá množství na jednu roládu). Na dort dělám z 6-8 vajec(podle jejich velikosti): 5 vajec, 5 lžic pískového cukru, 5 lžic polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1/2 pr.do pečiva.

Postup: Vejce,cukr a van.cukr vyšleháme mixérem do husté pěny,pak pomalu vařečkou zamícháváme mouku s pr. do pečiva. Pečeme v předehřáté troubě. Zdroj: www.pernicky.wbs.cz/Korpusy.html

 

Korpus bez lepku a cukru

 

Obrazek

Sutroviny:  (Rozpis na formu cca 20x 28 cm) 6 vajec, 200 g bezlepkové mouky Jizerka, 1 vanilkový pudink-prášek, 140 g fruktózy (ovocný cukr), 1 1/4 prášku do pečiva dr. Oetker, 6 PL teplé vody.

Postup: Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky šlehat s druhou polovinou do pěny 4 minuty, pak přidat vodu a nakonec zlehka vmíchat na střídačku mouku s pudinkem a práškem do pečiva. Péct 10 minut na 180 stupňů a asi 30-35 minut na 150 (je potřeba hlídat, tmavne rychleji než klasický korpus, ke konci jsem zakryla alobalem, aby netmavnul).

 

 

Náhledy fotografií ze složky Korpusy, krémy, hmoty