Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potahové hmoty

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

Mléčná hmota podle Simony

 

-65-3.-dort-garfield-a-odie-na-snehu.jpgSuroviny: 400 g sušeného polotučného mléka, 800 g moučkového cukru - oboje důkladně (nejlépe 2x) prosít a přidat 1 vrchovatou lžíci kukuřičného sirupu, 1 lžíci oleje, asi 3-4 ČL mandlového aroma a cca 100 ml vlažné vody (vodu přidávat postupně, ne najednou).

Důkladně propracovat, pokud se hmota drobí, přidat vodu, v opačném případě přidat moučkový cukr a sušené mléko.

 

Marcipán podle aero - orion

 

Obrazek

Suroviny: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). (Pozn.: V původním receptu byly 3 PL kukuřičného sirupu, ale stačí opravdu 2 - marcipán je méně lepivý a stejně pružný).

Postup: Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Vodu po lžících už nepřidávat, abychom marcipán nepřelili.

Zdroj: http://peceni-s-laskou.webgarden.cz/marcipanove-vyrobky/pohled-jak-ma-vypadat-mlecny.html:

 

Marcipán podle DagmarM

 

Obrazek

Suroviny a postup: 20 dkg sušeného mléka - já používám  polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 ČL medu, 2 ČL oleje, 3 ČL mandlové tresti, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi Obrazekopatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), netrhá se. Zdroj: diskuse.dama.cz/komunita.php.

Tip: Poslední dobou používám obdobu tohoto receptu, kde olej nahrazuji rozpuštěným ztuženým pokrmovým tukem a medu dávám 1 PL.

 

Hmota z marshmallow

 

Obrazek

Suroviny: 175 g bonbonů, asi 370 g prosátého cukru moučka, 2 PL citronové šťávy, citronové aroma.

Postup: Bonbony rozpustit s citronovu šťávou za občasného míchání v mikrovlnné trubě, po úplném rozpuštění zamíchat část cukru, zbytek cukru vysypat na vál a hmotu pomocí něj vypracovat na jakési těsto. Pokud se hmota lepí, přidat cukr, v opačném případě trošku vody. (Pozn....cukru jsem hodně dosypávala, takže se nelekejte....prostě dokud hmota hodně lepí, přidávat a přidávat a přidávat...záleží na tuhosti bonbonů). Při vyvalování je lepší podsypat cukrem smíchaným se škrobem. Postup přípravy také na www.cakes.cz/viewtopic.php.

 

Modelovací čokoláda

 

Obrazek

Tmavá: 50 g čokolády na vaření rozpustit ve vodní lázni, přidat 1 PL kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa).

Mléčná: 120 g mléčné čokolády, asi 1 1/2- 2 PL kukuřičného sirupu (postup stejný jako u tmavé čokolády, mléčná čokoláda ale vyžaduje větší trpělivost, pouštěla tuk, který jsem osušovala...teprve poté se hmota spojila v lesklou hmotu. Návod na modelovací hmoty také na www.cakes.cz/viewtopic.php.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Korpusy, krémy, hmoty