Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční cukroví nepečené

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

Šohajdy z ledových kaštanů podle iv@

 

Obrazek

Čokoláda: 250g ledových kaštanů, 125g ztuženého tuku, 130g moučkového cukru, lžíce kakaa.

Náplň: 150g mletých ořechů, 100g mouč.cukru, lžíce rumu, lžíce vřelého mléka.

Do papírových košíčků lžičku čokolády, po zatuhnutí lžičku náplně a zalít zase čokoládou. Ozdobit dle fantazie.

 

Nugátové špičky podle iv@

 

Obrazek

Suroviny: 250 g oříškového nugátového krému (nugeta), 100 g másla, 2 PL vaječného koňaku.

 

Postup: Všechny ingredince ušlehat a stříkat na piškoty. Nechat důkladně ztuhnout v lednici. Poté namáčet do čokolády.

Jsou opravdu výborné!!!!

 

Kuličky z punčoviny

 

Obrazek

Suroviny: Zbytky rozlámaného cukroví nebo piškoty nalámané na kousky. Zbytky krému nebo kousek másla. Přidat dle chuti nasekané ořechy, asi 3 PL v mikrovlnce rozpuštěné marmelády, kakao, rum (raději více , kdo má rád, tak nadrobno nasekané kandované ovoce (já nedala). Podle chuti je možné přisladit.

Postup: Vytvořit hmotu o něco vlhčí než na vosí hnízda, pokud je hmota příliš suchá a drobí se, přidat rum a máslo, v příliš řídké naopak piškoty. Tvarovat kuličky, namáčet v čokoládě a nechat zaschnout na pečícím papíru, z kterého se čokoláda lehce sloupne. Poté vkládat do papírových košíčků. Touto hmotou lze také plnit košíčky.

 

Kuličky s vaječným koňakem

 

Obrazek

Suroviny: 200 g bílé čokolády, 120 ml vaječného koňaku, 50 g másla, 120 g strouhaného kokosu+kokos na obalení.

Postup: Čokoládu rozehřát ve vodní lázni, přidat ostatní suroviny , promíchat a vychladit. Hmota je poměrně dost řídká, chlazením částečně ztuhne, ale zůstane měkká. Po zchladnutí tvarovat kuličky a obalovat v kokosu. Kuličky jsou opravdu výborné a zůstávají "šťavnaté"-nevysychají.

 

Ježci a želvy

 

Obrazek

Suroviny: Asi 130 g mletých cukrářských piškotů, 6 dkg máslovo-pudinkového krému (nebo másla), 2 PL kakaa, 8 dkg cukru moučka, 1 PL rumu, 2-3 PL strouhaných ořechů-zpracovat v těsto (je to vlastně těsto podobné jako na vosí hnízda).

Postup: Z těsta tvarovat kuličky, do kterých je možné zabalit kuličku z krému (vychlazeného), obalit v mletých piškotech smíchaných s ořechy a přidat marcipánovou hlavičku ježka. Želvičky: těsto vmáčknout do cukrem moučka vysypané formičky na malou bábovičku, naplnit krémem, přikrýt piškotem a vyklopit. Přidat hlavičku a nožky z marcipánu. Oči a nosík domalovat rozpuštěnou čokoládou nebo jedlou fixou. Nechat ztuhnout v lednici.

 

Vosí hnízda a brambory

 

Obrazek

VOSÍ HNÍZDA

Těsto: 16 dkg drcených piškotů, 16 dkg práškového cukru, 6 dkg másla (je to většinou málo, tak přidávám společně s rumem, dokud hmota není tvárná a přestane se drolit), 2 PL kakaa, 2 PL mléka, hrst strouhaných ořechů. Piškoty na podložení.

Náplň: 8 dkg másla, cukr, rum, 1 žloutek (já nedávám).

ObrazekZpracujeme těsto, které tlačíme do cukrem vysypaných formiček, uděláme dolík, naplníme krémem, přiklopíme piškotem a vyklepneme.

 

BRAMBORY PODLE APETITU


Těsto: 100 g mletých ořechů, 100 g nastrouhané čokolády na vaření, 100 g moučkového cukru, 15 g másla, 2 PL rumu, kakao na obalení.

Náplň: 2 žloutky vařené natvrdo, 60 g másla, 70 g mouč. cukru, 1 PL rumu. Náplň vyšlehat do pěny, nechat ztuhnout, vytvořit malé kuličky a ty dát do mrazáku.

Postup: Do kastrolu dát ořechy, nechat prohřát, odstavit, přidat ostatní suroviny a umíchat na těsto. Po vychladnutí tvarovat placičky, do nich zabalit kuličky náplně z mrazáku, obalit v kakau a uložit v chladu. Vyplatí se udělat dvojitou dávku, jsou opravdu výborné!

 

Rafaelo z vlnek a marcipánové kuličky

 

Obrazek

RAFAELO Z VLNEK PODLE APETITU (na fotce vpravo)

Suroviny: 1 kostka (250 g) 100% tuku, 5 lžic sušeného mléka nebo sušené smetany do kávy, 5 bílých vlnek (Vlnky Opavia, jedna váží 31 g), 50 g moučkového cukru, 150 g strouhaného kokosu, 45 spařených a oloupaných mandlí. 

1. Tuk dejte do kastrůlku a na mírném ohni rozpusťte. Vsypte pět lžic sušeného mléka. Vlnky vložte do utěrky nebo plastového sáčku a rozdrťte je paličkou na maso; můžete je také rozlámat a rozmixovat. 2. Drť z vlnek a cukr přisypte do rozpuštěného tuku. Hmotu propracujte a nechte vychladnout (zdá se řídká, ale ztuhne). Lžící pak oddělujte kousky a tvořte kuličky; do každé můžete vložit mandli. Hotové koule obalujte ve strouhaném kokosu.

 

MARCIPÁNOVÉ KULIČKY

Suroviny: 200 g drcených piškotů, 50 g másla, 100 g sekaného kandovaného ovoce, 25 ml mléka. Vypracovat hmotu, podle potřeby dosladit nebo dochutit rumem. Vytvarovat malinké kuličky a zabalit do marcipánové hmoty.

Marcipán: 100 g sušeného polotučného mléka, 200 g prosátého moučkového cukru, 3-4 PL smetany na vaření nebo vody, 10 g ztuženého tuku. Důkladně zpracovat, vyválet na válu posypaném cukrem, rozkrájet na čtverečky a zabalit do nich kuličky z piškotové hmoty. Hotové kuličky vložit do papírových košíčků (prodává papírnictví), zalít bílou rozpuštěnou čokoládou a ozdobit kouskem kandované třešně.

 

Kokosová nepečená roláda

 

Obrazek

Tmavá hmota: 250 g drcených piškotů, 190 g moučkového cukru, 70 g másla, 3 PL rumu, 3 PL kakaa, 4-8 PL mléka, 1 PL uvařené silné kávy.

Světlá hmota: 100 g másla, 120 g moučkového cukru, 100 kokosu.

Postup: Suroviny na tmavou hmotu zpracujeme v těsto, rozdělíme na polovinu a mezi 2 potravinovými foliemi rozválíme na obdélníky. Potřeme světlou náplní, zarolujeme a dáme ztuhnout. Před podáváním krájíme na plátky.

 

Náhledy fotografií ze složky Vánoční cukroví nepečené