Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční cukroví pečené

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

Medové kornoutky

 

Obrazek

Kornoutky podle Helenky z cukrovi.kvalitne.cz (se svolením autorky uveřejňuji recept na těsto): 250 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 1 pol. lžíce mléka, 150 g medu, 2 žloutky, trocha sody (asi 1/4 ČL). Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka, upečeme (asi 4 minuty na 180 stupňů) a ihned po vytažení z trouby stáčíme pomocí kužele do kornoutků. Pečte jen pár kusů, abyste stihli stáčet, jinak velmi rychle ztvrdnou (po naplnění krémem změknou). Okraje máčíme do čokolády. Autorka receptu plní krémem z výše uvedených stránek, já plnila karamelovým a pařížským.

Krém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa, 350 g másla, 150 g Hery. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla s Herou.

Karamelový krém: Vařit 1 salko 2 hodiny v plechovce, po vychladnutí zašlehat do 1 a 1/2 másla.

 

Ořechové rohlíčky s vaječným krémem

 

Obrazek

Těsto podle Andrey M. z Mimibazaru: 4 bílky, 280 gramů cukru krystal, 150 gramů vlašských ořechů, 10 gramů polohrubé mouky - pozor mouky pouze 10 gramů, ne 100 - bylo by to tuhé!!!  Nad parou ušleháme bílky s cukrem krystal do zhoustnutí (asi 10-15 minut). Odstavíme a přimícháme mleté ořechy a mouku. Péct při 150 stupních asi 10 minut, pak stáhnout a dosoušet zhruba 5 minut na 120.

Krém světlý vaječný: 6 vajec, 300 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g másla, 250 g Hery. Vejce, cukr a vanilkový cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20-30 minut-vejce nejprve nabudou a poté klesnou), po vychladnutí zašlehat postupně do másla a Hery. Ochutit rumem.

Dokončení: Krém nastříkat na rohlíčky a pocákat bílou čokoládou.

 

Vanilkové rohlíčky II

 

(podle mojí mamkyObrazek)

32 dkg hladké mouky, 12 dkg cukru moučka, 15 dkg strouhaných ořechů, 1 Hera nebo máslo, 2 žloutky, 2 vanilkové cukry.

Z odpočatého těsta tvarovat rohlíčky a péct na 180 stupňů cca 8-10 minut. Ještě horké obalovat v cukru s vanilkou.

 

Pařížské rohlíčky II

 

Obrazek

Těsto podle Andrey M. z Mimibazaru: 4 bílky, 280 gramů cukru krystal, 150 gramů vlašských ořechů, 10 gramů polohrubé mouky - pozor mouky pouze 10 gramů, ne 100 - bylo by to tuhé!!! Nad parou ušleháme bílky s cukrem krystal do zhoustnutí (asi 10-15 minut). Odstavíme a přimícháme mleté ořechy a mouku. Péct při 150 stupních asi 10 minut, pak stáhnout a dosoušet zhruba 5 minut na 120.

ObrazekKrém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa, 350 g másla, 150 g Hery. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla s Herou.

Dokončení: Krém nastříkat na rohlíčky a polít čokoládou.

 

Lískové oříšky

 

Obrazek

Těsto: 25 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 2 dkg cukru moučka, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr.

Vše zpracovat v těsto, poté uždibovat stejné kousky a do každého zabalit 1 lískový ořech. Péct asi 10-12 minut na 180 stupňů, dokud spodní strana kuličky nezrůžoví.

Horké obalovat v cukru s vanilkou.

 

Mandlové vějířky

 

Obrazek

Těsto podle Fiby na mandlové košíčky: 200 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g práškového cukru, 60 g mandlí, 2 žloutky. Těsto namačkat do vějířků a upéci.

Krém karamelový ze Salka: 1 Salko vařit 2 hodiny i s plechovkou, po vychladnutí všlehat do 1 másla.

Dokončení. Na dno vějířku položit mandli, nastříkat krém a vršek ozdobit marcipánem vtlačeným do stejné formičky, ve které se pekl základ (já použila koupený marcipán).

 

Nugátové věnečky

 

Obrazek

Těsto: 350g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 250g másla (Hery), 1 ½ vanilkového pudinku, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr. Zpracujeme těsto, necháme do druhého dne odležet. Vyválíme, vykrajujeme kolečka s otvorem.

Nugátový krém: 120 g nugety, 100 g másla, 1-2 PL vaječného koňaku - ušlehat. Dle chuti přidat nugetu nebo máslo.

Dokončení: Krémem vždy slepit dvě kolečka, navrch nastříkat kroužek z krému, namočit v sekaných mandlích, které se nalepí na krém, a poté namočit v čokoládě.

 

Ořechové košíčky s pařížským krémem

 

Obrazek

Košíčky: 17 dkg hl. mouky, 10 dkg moučkového cukru, 13 dkg másla (dávám napůl s Herou), 7 dkg strouhaných ořechů, 1 žloutek, citron kůra, 4 PL kakaa. Na dno košíčku nastříkat libovolný světlý krém (já dávala vařený vaječný) a na to pařížský krém: 3 vejce, 120 g krupic. cukru, 30 g kakaa, 250 g másla. Ve vodní lázni šleháme všechny suroviny kromě másla, vyšleháme na krém, necháme ztuhnout. Poté zašleháme do másla. Košíčky zdobit čokoládou a mandlí.

 

Linecké košíčky s vaječným krémem

 

Obrazek

Linecké košíčky: 50 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 20 dkg cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, citronová kůra a trocha šťávy. Košíčky péct na 180 stupňů asi 10 minut.

Vaječný vařený krém: 6 vajec, 300 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g másla, 250 g Hery. Vejce, cukr a vanilkový cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20-30 minut-vejce nejprve nabudou a poté klesnou), po vychladnutí zašlehat postupně do másla a Hery. Ochutit rumem.

Zdobení: Na dno košíčku dát trošku marmelády, nastříkat krém, polít bílou čokoládou a dozdobit cukrářským zdobením.

 

Pařížské rohlíčky I

 

Obrazek

Těsto: 3 vejce, 300 g mletých ořechů, 300 g moučkového cukru, 3 PL hladké mouky. Suroviny smíchat v misce a sáčkem dělat na pečicí papír proužky. Těsto se rozteče, takže jsem dělala tak 1 cm široké proužky, aby bylo cukroví drobné. Péct při 150 stupních asi 10 minut, pak stáhnout a dosoušet zhruba 5 minut na 120 (větší budou trvat dýl-cca 20-25 minut podle velikosti). Sundávat až po částečném zchladnutí, jinak se spodky odtrhávají.

Krém: 3 vejce, 120 g krupicového cukru, 30 g kakaa, 250 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí, po vychladnutí zašlehat postupně do másla. Krém stříkat na rohlíčky, polít čokoládou. Jsou opravdu vynikající. Přestože se těsto zdá po upečení tuhé, pod krémem zvláční.

 

Ledovky

 

Obrazek

(prý podle maminky mima Michala Nesvadby)

Těsto: 10 dkg cukru moučky, 15 dkg másla, 25 dkg hladké mouky, 3 dkg nastrouhaných oříšků, z půlky citronu šťáva a nastrouhaná kůra, jedno vejce, trochu prášku do pečiva a skořice podle chuti.

Krém: 1/8 l mléka, 2 žloutky, 3 dkg cukru, 3 dkg hrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 8 dkg másla, 8 dkg cukru, podle chuti rum.

Ledová poleva: cukr, citron, trocha rumu a vařící voda.

Přísady na těsto se spojí v hladkou hmotu, která se na vále vyválí a vypichují se tvary, nejlépe čtverečky. Ty se upečou v troubě. Krém se připraví tak, že se na plotnu do páry dá mléko, do něj se přidají žloutky, cukr, mouka a vanilkový cukr. Vše se na malém plaménku míchá, až hmota ztuhne do hustého krému. Ten se musí dále míchat než vystydne. Když je krém studený, odstaví se. Rozetře se máslo s cukrem a do toho se pomalu přídává tuhá hmota. Podle chuti se přídá rum. Vystydlé upečené čtverečky těsta se po dvou spojují krémem a nakonec se ozdobí ledovou polevou. Cukroví je lepší uchovávat v chladu.

 

Kokosové pantoflíčky

 

Obrazek

Oválky z lineckého těsta: 50 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 20 dkg cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, citronová kůra a trocha šťávy (bohatě stačí poloviční dávka). Na obrázku jsou oválky z těsta na ledovky polité ledovou polevou.

Krém: 10 dkg cukru a 2 žloutky uvařit ve vodní lázni na hustý krém. K prochladlému přimíchat 12 dkg másla a trochu rumu.

Vršky botiček: 200 g bílé čokolády, 120 ml vaječného koňaku, 50 g másla, 120 g strouhaného kokosu+kokos na obalení. Čokoládu rozehřát ve vodní lázni, přiat ostatní suroviny , promíchat a vychladit. Hmota je poměrně dost řídká, chlazením částečně ztuhne, ale zůstane měkká. Podle potřeby zahustit kokosem tak,  aby se těsto dalo tvarovat v otvíracích formičkách na vosí hnízda. Naplnit krémem a dozdobit. Ze zbylého kokosového těsta lze tvořit kuličky.

 

Kokosky II

 

Obrazek

Kokosky: 500 g krupicového cukru, 250 g bílků, 250 g kokosu, 20 g meruňkové marmelády.

Z bílků ušlehat sníh, do něj zašlehat cukr-šlehat nad párou do hladké tuhé hmoty. Po odstavení do hmoty zamíchat kokos a rozpuštěnou marmeládu. Zchladlé stříkat pomocí sáčku na plech vyložený pečicím papírem a péci v troubě na 150 stupňů, po lehkém zezlátnutí (cca 10 minut) stáhnout na 100-120 stupňů a dosušit, dokud nejdou kokosky sloupnout z papíru (dalších cca 10 minut).

Po vystydnutí slepovat s lineckým kolečkem-já si do lineckého těsta pod kokosky přidávám trošku kokosu. Slepovat jakýmkoli krémem a troškou marmelády. Nakonec máčet spodek kokosek v čokoládě a položit na pečicí papír, z kterého jde čokoláda lehce sloupnout.

 

Košíčky s punčovinou

 

Obrazek

Košíčky z lineckého: 50 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 20 dkg cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, citronová kůra a trocha šťávy.

Punčovina na plnění: Zbytky rozlámaného cukroví nebo piškoty nalámané na kousky. Zbytky krému nebo kousek másla. Přidat dle chuti nasekané ořechy, asi 3 PL v mikrovlnce rozpuštěné marmelády, kakao, rum (raději více :-), kdo má rád, tak nadrobno nasekané kandované ovoce (já nedala). Podle chuti je možné přisladit. Vytvořit hmotu o něco vlhčí než na vosí hnízda, pokud je hmota příliš suchá a drobí se, přidat rum a máslo, v příliš řídké naopak piškoty. Do košíčků dát trošku jakéhokoli krému, marmelády na to punčovinu. Polít čokoládou, ozdobit madlí. Ze zbytku punčoviny lze tvořit punčové kuličky.

 

Karamelové rohlíčky II

 

Obrazek

Těsto: 17 dkg hl. mouky, 10 dkg moučkového cukru, 13 dkg másla (dávám napůl s Herou), 7 dkg strouhaných ořechů, 1 žloutek, citron. kůra, 4 PL kakaa. Jsou hodně tmavé, ale jdou krásně vyklopit.

Krém: Vařit 1 salko 2 hodiny v plechovce, po vychladnutí zašlehat do 1 máslo. Nastříkat ozdobnou špiškou na rohlíčky a pocákat čokoládovou polevou (koupená poleva, ustřihnout růžek a přejíždět přes rohlíčky sem a tam).

 

Lekníny z marshmallow

 

Obrazek

Linecké na spodní kolečka: 50 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 20 dkg cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, citronová kůra a trocha šťávy. Krém: 10 dkg cukru a 2 žloutky uvařit ve vodní lázni na hustý krém. K prochladlému přimíchat 12 dkg másla a trochu rumu. Krém nastříkat na kolečka, na to hvězdička z hmoty marhmallow, opět troška krému a ozdoba z marcipánu nebo dle fantazie. Hmota z marshmallow ze stránek www.cakes.cz/viewtopic.php. Dělala jsem jen z 50 g marshmalow, resp. pěnových bonbonů, které měly již základní žlutou barvu. Vykrojit hvězdičky a nechat uschnout ve formičkách na bábovičky: 450 g marshmallow, 950 g mouckoveho cukru, 2-5 lzic vody nebo citr. stavy, aroma. Marshmallow rozpustime v mikrovlnce s vodou. Promichame do uplneho rozpusteni a zapracujeme cukr. Je mozne, ze cukru bude treba mene. Hmota by mela byt krasne zpracovatelna, listecky ruzi by se nemely ohybat a hmota by rozhodne nemela lepit. Na podsypavani pouzit mouckovy cukr nebo skrob (kukuricny, bramborovy). Uchovavat dobre zabalene v potravinarske folii a v sacku. Nemusi byt v lednici. Pokud je hmota prilis tuha, strcit na par vterin do mikrovlnky (5-10).

 

Pečené-nepečené linecké

 

Obrazek

Linecké: 50 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 20 dkg cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, citronová kůra a trocha šťávy. Nechat odležet v lednici. Poté vyválet, vykrajovat zvonky nebo jiné tvary.

Nepečená část: 50 dkg cukru moučka, 1 PL kakaa, 6 dkg strouhaných ořechů, 6 dkg másla, 1 žloutek (nedala jsem, přidala jsem ždibec másla), rum dle chuti. Vypracovat těsto, vyválet na igelitu a vykrajovat stejné tvary jako z lineckého.

Poté slepovat s lineckým marmeládou, polít polevou a ozdobit.

 

Ořechy

 

Obrazek(podle manželovy maminky)

Ořechy: 17 dkg hl. mouky, 10 dkg moučkového cukru, 13 dkg másla (dávám napůl s Herou), 7 dkg strouhaných ořechů, 1 žloutek, citron kůra, 4 PL kakaa. Jsou hodně tmavé, ale jdou krásně vyklopit. Polovinu ořechů potřít čokoládou a obalit ve strouhaných ořechách a poté slepovat krémem jednu suchou a jednu obalenou část.

Krém: Vařit 1 salko 2 hodiny v plechovce, po vychladnutí zašlehat do 1 másla + 1 vanilkový cukr (stačí jen část této dávky, ostatní lze využít na jiné cukroví)+přidat hrst strouhaných ořechů.

 

Žloutkové křehulky podle Lady z Mimibazaru

 

Obrazek

Suroviny: 4 žloutky, 150g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, několik kapek citronové šťávy, tuk na vymazání formiček.

Žloutky, cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu šleháme, dokud hmota nezhoustne, nezesvětlá a nenabude (já šlehala asi 4 minuty). Formičky vymažeme olejem a nalejeme do nich lžičkou těsto - dává se tak polovina formičky, protože těsto vyskočí. Pečeme na 150 stupňů, jakmile vyběhne (za cca 10 minut), stáhneme a dosušíme na 50-70 stupňů (dalších zhruba 10 minut). Když jdou vyklepnout z formičky, jsou hotové. Chutnají jako rakvičky. Neosvědčil se mi na ně horkovzduch.

Original recept na www.mimibazar.cz/recept.php.

 

Trubičky s kokosovým a pařížským krémem

 

Obrazek(těsto a kokosový krém podle manželovy maminky)

ObrazekTěsto: 35 dkg mouky, 15 dkg cukru, 18 dkg másla, 7 dkg ořechů, 1 celé vejce+1 žloutek, 1 lžíce kakaa (kakao dávám jen do poloviny dávky....půlku trubiček nechávám světlou). Vyválíme plát, nakrájíme na proužky a rolujeme na trubičky...mezi dlaněmi pořádně poválíme, aby těsto na na trubičku přilnulo. Péct na 180 stupňů asi 10 min.

Obrazek

Náplň kokosová (do světlých trubiček): 20 dkg másla, 20 dkg cukru, 15 dg kokosu, rum. Vše ušlehat.

Náplň pařížská (do tmavých): 3 vejce, 120 g krupic. cukru, 30 g kakaa, 250 g másla. Ve vodní lázni šleháme všechny suroviny kromě másla...vyšleháme na krém, necháme ztuhnout....poté zašleháme do másla.

Trubičky lze naplnit i jakýmkoli jiným (např. pudinkovým krémem). Tmavé máčím celé, světlé jen špičky.

 

Pantoflíčky

 

Obrazek

Spodní část je oválek vykrojený z lineckého těsta (50 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 20 dkg cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, citronová kůra a trocha šťávy-stačí poloviční dávka), do kterého jsem přidala trošku strouhaných ořechů.

Vrchní část je z těsta na vosí hnízda tlačeného do poloviny otevírací formičky na vosí hnízda (16 dkg drcených piškotů, 16 dkg práškového cukru, 6 dkg másla (je to většinou málo, tak přidávám společně s rumem, dokud hmota není tvárná a přestane se drolit), 2 PL kakaa, 2 PL mléka, hrst strouhaných ořechů.).

Na linecké stříkat krém, přiklopit vrchní část, ozdobit krémem a kouskem kandované višně.

Krém: 10 dkg cukru a 2 žloutky uvařit ve vodní lázni na hustý krém. K prochladlému přimíchat 12 dkg másla a trochu rumu.

 

Mušličky s marcipánem

 

Obrazek

Dole kolečko-linecké těsto: 50 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 20 dkg cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, citronová kůra a trocha šťávy. Péct asi 6 minut na 180 stupňů.

Vrchní mušlička je marcipán tlačený do formičky (lze využít i koupený marcipán): Marcipán podle DagmarM z www.dama.cz: 20 dkg sušeného mléka - já používám polotučné, 20 dkg cukr moučka - oboje prosít, 1 kl medu, 2 kl oleje, trochu mandlové tresti -dávám 3 kl, vodu dle potřeby-přibližně 50ml. Výsledek musí být hustý jak plastelína. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté a pak je z toho najednou kaše. Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš.mléko. Půl napůl. Dobře propracované poznám tak, že když zvednu plát (jak kdybych ho chtěla pověsit), tak se netrhá.

Krém: 10 dkg cukru a 2 žloutky uvařit ve vodní lázni na hustý krém. K prochladlému přimíchat 12 dkg másla a trochu rumu, případně pár kapek rozředěného červeného barviva, aby vznikl růžový krém.

 

Linecké a vanilkové rohlíčky I

 

Obrazek

LINECKÉ podle manželovy maminky

50 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 20 dkg cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, citronová kůra a trocha šťávy. Péct na 180 stupňů 5-7 minut. Obrazek

 VANILKOVÉ ROHLÍČKY

140 g hladké mouky, 110 g másla, 60 g cukru moučka, 60 g strouhaných ořechů. Z těsta tvarujeme rohlíčky, po upečení obalujeme v práškovém cukru s vanilkou.

 

Košíčky s pařížským krémem

 

Obrazek

Košíčky z lineckého: 50 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 20 dkg cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, citronová kůra a trocha šťávy. Pečeme ve formičkách.

Po upečení dávám na dno košíčku marmeládu nebo brusinky, na to trochu klasického pudinkového krému (nebo jakéhokoli světlého), čepičku jsem dělala z pařížského (jako u trubiček). Polít čokoládou, ozdobit mandlí.

 

Kokosky podle papagaji a karamelové rohlíčky I

 

Obrazek

KARAMELOVÉ ROHLÍČKY

140 g másla nebo Hery, 140 g hladké mouky, 70 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa. Upéct ve formičkách...hodně naskočí, jsou velmi křehké!

Krém: Vařit 1 salko 2 hodiny v plechovce, po vychladnutí zašlehat do 1 másla + 1 vanilkový cukr. Rohlíčky polít čokoládou.

KOKOSKY OD PAPAGAJI z www.dama.cz

4 bílky, 160 g moučkového cukru, 160 g strouhaného kokosu, máslo na vymazání plechu, citron - šťáva.

ObrazekVaječné bílky ušleháme na hustý sníh. Moučkový cukr rozdělíme na dvě dávky. Jednu přidáme do sněhu z bílků a ušleháme dohusta. Druhou dávku moučkového cukru smícháme s kokosem, pokapeme citronem a zlehka vmícháme do sladkého sněhu. Máslem vymastíme plech a lžičkou na něj klademe malé kopečky připravené hmoty. Plech vložíme do trouby předehřáté na mírnou teplotu (130 - 150°C) a zvolna pečeme. Upečené přilepíme jakýmkoli krémem na kolečko lineckého nebo na piškot, spodek namáčíme v čokoládě.

 

Pudinkové banánky a marokánky

 

Obrazek

MAROKÁNKY

1/4 l šlehačky, 16 dkg kandovaného ovoce nakrájeného na kousky, 16 dkg různých ořechů, 16 dkg cukru krupice, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 2 dkg hladké mouky.

Šlehačku, cukr, vanilkový cukr a mouku svaříme za stálého míchání (mouku prosypat přes cedník), odstavíme a přidáme oříšky a kandované ovoce. Na Obrazekplech vyložený pečícím papírem děláme lžičkou malé hromádky (při pečení se roztečou na placičky) a pečeme na cca 150 stupňů asi 15-20 minut dozlatova. Po upečení jsou měkké, nožem lze ještě vylepšit tvar do kulata...zpevní se zchladnutím. Po vychladnutí zespoda máčet v čokoládě. Jsou opravdu výborné a vždycky je dělám z dvojité dávky!

 

BANÁNKY OD MAMOČKY z www.dama.cz

350g Obrazekhladké mouky, 100g moučkového cukru, 250g másla (Hery), 1 ½ vanilkového pudinku, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr.

Zpracujeme těsto, necháme do druhého dne odležet. Strojkem (tvořítkem, které se dá na mlýnek na maso) tvoříme krátké tyčky a upečeme. Po vychladnutí slepujeme zavařeninou (nejlépe rybízovou, ta je pikantní) a konce namáčíme v čokoládové polevě. Po ztuhnutí čokolády sušenky uložíme do krabiček a necháme rozležet.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Vánoční cukroví pečené