Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moje dorty 121-140

 

Souhrnné recepty na krémy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/kremy

Souhrnné recepty na korpusy: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/piskotove-korpusy

Souhrnné recepty na modelovací hmoty: www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/potahove-hmoty

 

Upozornění: Všechny fotografie zveřejněné na těchto stránkách podléhají autorskému zákonu!

 

 

 

Moje dorty - strana:  1312, 11, 10 98, 7, 65, 4321  

 

  

  

Dort Assassins creed


-60.-dort-assassins-creed.jpgSvětlý korpus (forma 24x32 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 360 g polohrubé mouky, 2 ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct minut na 170 a cca 45 minut na 150 stupňů. 

Krém meruňkový: 500 ml šťávy z meruňkového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g vanilkového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 400 g másla. 

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty. Poté vykrojit přibližný tvar hlavy i s krkem, -60-2.-dort-assassins-creed.jpgokrojky ponechat stranou. Každý plát při skládání pokapat rumem a promazat střídavě meruňkovým, pudinkovým a zase meruňkovým krémem. Světlý krém poklást kompotovanými meruňkami. Na krk vyskládat plátů méně. Lehce seříznout tak, aby hrany byly zaoblené. Poté z okrojků, krému, rumu, popř. marmelády udělat punčovinu - hmotu, kterou dort dotvarujeme (nos, rty, lícní tváře apod.) podobně, jako je to na postupu TADY (zobrazí se pouze registrovaným). Nechat vychladit a poté případně ještě -60-6.-dort-assassins-creed.jpgdotvarovat, potřít tenkou vrstvou krému.

Obličej je potažený pravým marcipánem 1:3, kapucu jsem potahovala hmotou White icing (lépe tuhne). Kapucu je nutné vypodložit tak, aby nepřilehla k obličeji. Rty a tváře jsou dobarveny nasucho pudrovou barvou, řasy jsem malovala gelovou barvou rozředěnou vodou. Švy na kapuce jsou tvořené rádýlkem.

 

Myslivecký dort s muflonem

 

-61.-myslivecky-dort-s-muflonem.jpgKorpus mramorový (forma 21x30cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Třetinu těsta odložit a přidat do ní 1 PL prosátého kakaa. Plnit do formy podle návodu TADY - já udělala takové hromádky do formy 2. Péct 10 minut na 170 a cca 40 minut na 150 stupňů. 

Krém broskvový: 500 ml šťávy z broskvového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g vanilkového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 350 g másla. 

-61-2.-myslivecky-dort-s-muflonem.jpgKrém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý pokapat rumem a promazat střídavě broskvovým, pudinkovým a zase broskvovým krémem. Pod světlý krém namazat marmeládu a poklást ho kompotovanými broskvemi. Dort je potažený pravým marcipánem 1:3, figurky mléčný marcipán. 

-61-1.-myslivecky-dort-s-muflonem.jpgMléčná hmota podle Simony751: 400 g sušeného polotučného mléka, 800 g moučkového cukru - oboje důkladně prosít a přidat 1 vrchovatou lžíci sirupu, 1 lžíci oleje, asi 3-4 ČL aroma a cca 100 ml vody. Důkladně propracovat(stačí poloviční dávka). Muflona jsem dobarvila pudrovými barvami ředěnými alkoholem, stromečky jsou z marcipánu, nastříhané nůžkami. stromečky i figury jsou umístěné na špejlích. 

Klády jsou hořické trubičky obalené mléčnou hmotou. Tráva je tvořená přes lis na česnek.

 

Dort s kumkváty

 

-62.-dort-s-kumkvaty.jpg

Piškot (forma průměr 25 cm): 3 vejce, 120 g cukru krupice, 120 g polohrubé mouky, 1/2 ČL prášku do pečiva, 3 PL horké vody. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat asi 3 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 stupňů a asi 20 minut na 150 stupňů.

Po vychladnutí rozkrojit na dva pláty, jeden plát vložit zpátky do umyté formy a pokapat rumem. Potřít jahodovou marmeládou, zalít tvarohovým krémem: 1 šlehačka, 1 tvaroh ve vaničce, asi 300 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 2 PL cukru moučka, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Poté spojit s želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. Na tvarohový krém navrstvit do formy lehce rozmrzlé a proslazené mražené maliny (200g).

-62-2.-dort-s-kumkvaty.jpg

Poté přiklopit druhým plátem, opět pokapat rumem a zalít smetanovým krémem: 1 ušlehaná šlehačka, 100 g zakysané smetany, 1-2 PL cukru moučka - smíchat s 1/2 želatinového ztužovače připraveného podle návodu. Důkladně uhladit a dát vychladit. 

 

Dokončení. Po ztuhnutí vyndat z formy, ušlehat 1 Ramu cremefine na šlehání s 1/2 vanilkového cukru. Potřít boky dortu a natřít Ramu přes gumovou dečku na vrchní plochu dortu. Po sloupnutí dečky vznikne krajkový vzor.

-62-3.-dort-s-kumkvaty.jpg

Dozdobit čerstvými jahodami, pomerančem, kumkváty, hroznovým vínem, mochyní peruánskou a čokoládovými ozdobami. Postup na čokoládové kanýry najdete TADY. Filigrány a tyčky jsem odlévala z bílé čokolády (část jsem obarvila gelovými barvami na oranžovo) do formy na filigránky.

Cifra je stříkaná z celofánového kornoutku na pečicí papír. Pomeranč a rozkrojené kumkváty jsem potřela dortovým želé, aby na řezu neosychaly

 

Dort cigarety L&M

 

-63.-dort-cigarety-l-m.jpg

Korpus světlý (forma 20x31cm) : 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 40 minut na 150 stupňů. 

Krém višňový: 375 ml šťávy z višňového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 280 g másla. 

-63-4.-dort-cigarety-l-m.jpg

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý pokapat rumem a promazat střídavě višňovým, světlým a zase višňovým krémem. Dort je potažený hmotou white icing, modrý potah je pravý marcipán. Dort je ke skutečné krabičce v poměru 3,5:1. Logo jsem vykrajovala od ruky, písmenka LM pak podle papírové předlohy vytisknuté z internetu. Písmenka ve "varování" jsou vykrajovaná patchworkovým vykrajovátkem 1,5 cm.

 

Dort rybář se zlatou rybkou

 

-64.-dort-rybar-se-zlatou-rybkou.jpg

Korpus mramorovaný (forma obdélníková 24x32 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 360 g polohrubé mouky, 2 menší ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Třetinu těsta odložit a přidat do ní 1-2 PL prosátého kakaa. Plnit do formy podle návodu TADY - já udělala takové hromádky do formy 4. Péct 10 minut na 170 a cca 50 minut na 150 stupňů.

Korpus tmavý (forma slza): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 160 g polohrubou moukou, 1 menší ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 35-40 minut na 150 stupňů. 

-64-1.-dort-rybar-se-zlatou-rybkou.jpg

Krém pařížský: 8 vajec, 320 g krupicového cukru, 80 g kakaa, 600 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla. 

Krém pudinkový: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 200 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 500 g másla. Ochutit rumem. 

Skládání: Seříznout slzu tak, aby pasovala k obdélníkovému korpusu. Oba korpusy rozřezat na 4 pláty, z tmavého ale použít při promazávání jen 3, také část mramorovaného korpusu snížit (vynechat část patra tak, aby byl rybníček nižší než tráva). Každý plát před skládáním pokapat rumem a střídavě promazat tmavým, světlým a zase tmavým krémem. Jezírko podle potřeby ještě seříznout tak, aby plynule navazovalo na trávník. Zbylé části korpusu vyskládat a promazat do tvaru kamene, z okrojků udělat punčovinu a kámen dotvarovat. Návod na mramorování, které je použito na kamenu i vodě najdete TADY. Rybníček a kámen jsou potaženy hmotou White icing, tráva je pravý marcipán. Nejprve jsem potahovala trávník, teprve pak rybníček. Spodní okraj vody je zdobený kleštičkami na marcipán.

-64-2.-dort-rybar-se-zlatou-rybkou.jpg

Figurky jsem tvarovala z mléčné hmoty podle Simony751: 400 g sušeného polotučného mléka, 800 g moučkového cukru - oboje důkladně prosít a přidat 1 vrchovatou lžíci sirupu, 1 lžíci oleje, asi 3-4 ČL aroma a cca 100 ml vody. Důkladně propracovat(stačí poloviční dávka). Figurky a dekorace jsou modelovány podle fantazie. Doutníky jsou marcipán na párátku. Figurka je umístěná na špejli. Vlasec = stříbrná nit. Rybu jsem natírala zlatou pudrovou barvou zředěnou alkoholem.

 

Dort Garfield a Odie na sněhu

 

-65.-dort-garfield-a-odie-na-snehu.jpgKorpus světlý (kulatá nastavitelná forma průměr 27 cm stlačená na ovál): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodovo-malinový: 250 ml šťávy z jahodového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g malinového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. 

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

-65-1.-dort-garfield-a-odie-na-snehu.jpg

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý při skládání pokapat rumem nastaveným šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy, některé vrtstvy proložit kompotovanými jahodami, pod světlý krém namazat marmeládu. Po ztuhnutí seříznout hranu dortu tak, aby vznikla šikmá plocha, okrojky rozmělnit a dotvarovat jimi kopec. Celý dort je potažený hmotou White icing, z které jsou i koule a vykrajované vločky.

 Figurky jsou z mléčného marcipánu podle Simony751 400 g sušeného polotučného mléka, 800 g moučkového cukru - oboje důkladně (nejlépe 2x) prosít a přidat 1 vrchovatou lžíci kukuřičného sirupu, 1 lžíci oleje, asi 3-4 ČL mandlového aroma a cca 100 ml vlažné vody (vodu přidávat postupně, ne najednou). Důkladně propracovat, pokud se hmota drobí, přidat vodu, v opačném případě přidat moučkový cukr a sušené mléko.

Stromeček jsem dělala ze zeleného mléčného marcipánu, který jsem potáhla bílým icingem a nastříhala nůžkami. Figurky jsem modelovala podle fantazie. Bílé "špejle" jsou svíčky.

 

Dort s čokoládovým květem a kanýry


-66.-dort-s-cokoladovym-kvetem-a-kanyry.jpgKorpus ořechový (nastavitelná kulaté forma průměr 28 stlačená na ovál): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 100 g strouhaných ořechů a 2 PL kakaa - dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů. 

Krém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa, 500 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla s Herou. 

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudink - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

-66-3.-dort-s-cokoladovym-kvetem-a-kanyry.jpg

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý pokapat rumem, promazat střídavě pudinkovým, pařížským a zase pudinkovým krémem. Povrch dortu a boky jsem potřela pudinkovým krémem a vše nechala zachladit. Poté jsem ušlehala 1 Ramu cremefine na šlehání, potřela a uhladila boky dortu. Na vršek dortu jsem položila gumovou dečku a přes ni jsem natřela opět ušlehanou Ramu. Po sloupnutí dečky vznikne na dortu krajkovaná kresba. Dort je zdobený čokoozdobami. Čtverce na bocích, špice nahoře a vzorované kanýry jsou tvořeny z transferfolie.

Postup na čokoládové kanýry najdete TADY, našpičaté vějíře ZDE, krajkové ozdoby jsem stříkala na pečicí papír, lístky květu jsem sušila na válečku, aby zůstaly ohnuté (inspirace z časopisu Dortomanie, květy jsem ale skládala do jiného tvaru).

 

Dort Fiat Panda

 

-67.-dort-fiat-panda.jpgKorpus tmavý (forma cca 24x28 cm): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 375 ml šťávy z jahodového kompotu, 150 g cukru krupice, 1 jahodový pudink, 1,5 PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla.  

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

-67-3.-dort-fiat-panda.jpg

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty a poté rozříznout na polovinu (takže vznikne 8 plátů 14x24 cm). Každý plát při skládání pokapat rumem nebo šťávou z kompotu, promazat střídavě oběma krémy, některé vrstvy proložit kompotovanými jahodami, pod světlý krém namazat marmeládu. Vyskládat do přibližného tvaru auta, poté nechat důkladně vychladit, seříznout, z okrojků vytvarovat punčovinu a tou auto dotvarovat. Nezapomenout na dostatečně velké díry na kola. Ta jsem vytvořila potáhnutím sušenek Disco. Celý dort je potažený pravým marcipánem 1:3. Okna, kola a světla jsou dobarvena stříbrnou pudrovou barvou zředěnou alkoholem. Zrcátka jsou umístěná na párátkách.

 

Dort brambořík

 

-68.-dort-bramborik.jpgKorpus tmavý (pekla jsem ve dvou do sebe zapadajících nerezových miskách): 5 vajec, 200 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 200 g polohrubou moukou, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a menší misku 25-30, větší pak cca 45-50 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský: 4 vejce, 160 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 40 g kakaa, 250 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla. 

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem. 

-68-1.-dort-bramborik.jpg

Skládání: Korpusy rozřezat na 3-4 pláty, každý plát prokapat rumem, promazat střídavě oběma krémy. Vrchní část menší misky odložit stranou. Vyskládat nejprve korpus z menší, na to pak z větší misky...vyskládané na sobě tvoří "květináč". Jako poslední umístit odložený kus, pomocí kterého vytvoříme na korpusu kopeček. Podle potřeby lehce seříznout, zatřít spoje (drobnými okrojky nebo krémem). Nechat důkladně vychladit, aby se květináč nerozjížděl. Dort je potažený hmotou White icing, ze stejné hmoty jsou tvořené květy a listy. 

Květináč jsem potahovala pruhem hmoty, který jsem vzadu spojila sestřihnutím. Poté jsem nalepila lem zdobený patchworkovým vykrajovátkem. Kolečko marcipánu jsem rovněž vložila "do květináče"), abych získala plochu, na kterou budu moci nalepit listy. Po obvodu kolečka jsem nasypala strouhanou čokoládu na vaření (hlína), která vykukovala v místech nezakrytých první řadou listů.

-68-2.-dort-bramborik.jpg

Na lístky jsem použila 3 velikosti vykrajovátek na kaly, tvar jsem nůžkami sestřihla přibližně do tvaru srdíčka, lístky zjemnila na podložce, narýhovala a sušila na otočeném a potravinovou fólií obaleném talíři. Po zaschnutí jsem je dobarvila bílou pudrovou barvou s přídavkem světle zelené. Část nejmenších lístků jsem už při tvarování upevnila na floristický drátek (drátek s očkem jsem vložila do kousku hmoty a rozválela), který jsem navázala na špejli omotanou floristickou páskou. Pásku dávám pouze na část špejle, která není zapíchnutá v dortu. 

Stejně tak jsou vázané květy. Drátek s očkem jsem umístila do pestíku a nechala zaschnout. Zvlášť jsem si natvarovala květy (použila jsem vykrajovátko na orchideje z Floral sady - na každý květ dva kusy, z jednoho kusu jsem odřízla 1 lupen - vzniklo tedy 5 lístků květu, které jsem složila na sebe a teprve poté zjemnila kosticí). Usušila a natvarovala jsem je na krytkách cukrářských špiček obalených fólií - v květu jsem si již připravila dírky na drátek. Po zaschnutí jsem květem protáhla pestík, z druhé strany květu jsem dala zelený kužílek, drátek navázala na špejli (za květem jsem nechala cca 3-4 cm pouze drátek, aby se daly květy ohnout. Poté jsem vše omotala floristickou páskou - opět jen "naddortovou" část špejle. Po úplném zaschnutí jsem květy dobarvila nasucho pudrovou barvou. Při tvorbě květu jsem se částečně inspirovala fotopostupem na http://www.boxina.estranky.cz

Dokončení: Na květináč jsem poskládala a nalepila listy - nejprve velké, nad ně menší. Poté jsem doprostřed zapíchala květy a nakonec nejmenší lístky. Malé lístky bez drátků jsem naaranžovala do mezer tak, aby nebylo vidět podkladové kolečko z potahové hmoty. Pokud by prosvítalo, je možné tato místa zasypat opatrně také strouhanou čokoládou.

 

Dort předlistopadový odznak kriminální služby

 

-69.-dort-predlistopadovy-znak-kriminalni-sluzby.jpgKorpus tmavý (forma průměr 23-24 cm): 5 vajec, 200 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 200 g polohrubou moukou, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský: 4 vejce, 160 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 40 g kakaa, 250 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do -69-2.-dort-predlistopadovy-znak-kriminalni-sluzby.jpgzhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus rozřezat na 4 pláty, každý plát prokapat rumem, promazat střídavě oběma krémy. Dort je potažený hmotou White icing, základ dortu je bílý, ostatní dekorace jsou dolepovány později. Písmenka a číslice jsou vykrajovány patchworkovým vykrajovátkem. Lva jsem vykrojila podle předlohy z papíru, okraje jsou dobarveny pudrovou žlutou barvou s perletí zředěnou alkoholem.

 

Dort vepřová hlava

 

-70.-dort-veprova-hlava.jpgKorpus světlý  (forma 30x28 cm): 10 vajec, 400 g cukru krupice, 400 g polohrubé mouky, 2 ČL prášku do pečiva, 10 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a cca 45-50 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 500 ml šťávy z višňového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 400 g másla.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

-70-3.-dort-veprova-hlava.jpgSkládání: Korpus proříznout na 4 pláty a poté z něj odříznout díl 30x20 cm, který poslouží jako podkladový dort (prkénko), zbylý pruh bude základem pro vepřovou hlavu. Díly podkladového korpusu promazat střídavě oběma krémy a při promazávání prokapat vždy griotkou smíchanou se šťávou z kompotu. Některé vrstvy krémy podmazat višňovým džemem. -70-2.-dort-veprova-hlava.jpgZe zbylého pruhu vyskládat základ pro vepřovou hlavu, nechat vychladit a poté postupně seřezávat nejlépe jemně zoubkovaný nožem do požadovaného tvaru. Z okrojků udělat punčovinu (přidat rum) a dort dotvarovat, včetně důlků na oči a nosní dírky. Poté potřít krémem a opět nechat chvíli vychladit. Potáhnout, zvýraznit nosní dírky a oční důlky, narýhovat ohyby, nakonec přilepit uši a dostínovat nasucho pudrovou barvou. Celý dort je potáhnutý hmotou White icing obarvenou kakaem na světle hnědou barvu, vzor jsem tvořila otisknutím strukturální fólie. Potažený dort jsem ještě nasucho stínovala kakaem.

Dokončení: Na potáhnutý dort umístit hlavu, lehce ji podmazat krémem. Cibule a rajčata jsou tvořená z mléčného marcipánu, salát hmota White icing.

 

Dort pekingský palácový psík

 

-71.-dort-pekingsky-palacovy-psik.jpgKorpus světlý (forma 24x31 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 320 g polohrubé mouky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Péct 10 minut na 170 a cca 45 minut na 150 stupňů.

Krém višňový: 500 ml šťávy z višňového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g vanilkového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 400 g másla.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

-71-4.-dort-pekingsky-palacovy-psik.jpgSkládání: Korpus rozřezat na 4 pláty a poté odříznout díl 31x16 cm. Tyto díly promazat střídavě oběma krémy, každý plát před promazáním ještě pokapat groitkou = základ na tělo, ze zbylých plátů vyskládat základ pro hlavu a navýšit hřbet, rovněž promazat. -71-3.-dort-pekingsky-palacovy-psik.jpgNechat důkladně vychladit. Poté postupně seřezávat nejlépe jemně zoubkovaný nožem do požadovaného tvaru, z okrojků udělat punčovinu (přidat rum) a dort dotvarovat, včetně důlků na oči, tlapek, uší... Základ na tlapky jsem vytvořila z piškotů. Poté potřít krémem a opět nechat chvíli vychladit. Ocásek jsem vytvořila ještě před potáhnutím z potahové hmoty. Celý dort je potáhnutý hmotou White icing zbarvenou lehce do béžova.

Dokončení: Potáhnutý dort narýhovat minikosticí, přilepit čenich, do očních důlků vložit oči a olemovat tenkou šňůrkou marcipánu. Dort jsem stínovala kakaem, tlamu pak černou pudrovou barvou. Oko a čenich jsem potřela olejem, jiskru v oku jsem vytvořila bílou pudrovou barvou zředěnou alkoholem. Písmenka jsou tvořená patchworkovým vykrajovátkem.

 

Dort s veselou housenkou

 

-72.-dort-s-veselou-housenkou.jpgKorpus tmavý (forma průměr 23 cm): 5 vajec, 200 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 200 g polohrubou moukou, 1 ČL prášku do pečiva, 5 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský: 4 vejce, 160 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 40 g kakaa, 250 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

-72-1.-dort-s-veselou-housenkou.jpgSkládání: Korpus rozřezat na 3-4 pláty, každý plát prokapat rumem, promazat střídavě oběma krémy. Dort je potažený hmotou White icing, stonožka a dekorace jsou z mléčného marcipánu.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Dort je na hraně a spodní části zdobený kleštičkami na marcipán.

 

Ovocný dort s karambolou a kaki

 

-73.-ovocny-s-karambolou.jpgKorpus světlý (kulatá nastavitelná forma průměr 28 cm stlačená na ovál): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 1 menší ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 30 minut na 150 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty.

Tvarohovo-šlehačkový krém: 500 ml šlehačky, 500 g tvarohu, 1 zakysaná smetana (200 g), 2 vanilkové cukry, 3 PL cukru moučky, 2 želatinové ztužovače dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Podle chuti možno přisladit nebo přikyselit pár kapkami citronu. Poté spojit s 90 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu s cca 180 ml vlažné vody. Krém je nutné spojit se ztužovačem až těsně před promazáváním!

-73-2.-ovocny-s-karambolou.jpgSkládání: Korpus rozkrojit na dva pláty. Spodní díl vložit do umyté dortové formy nastavené na rozměr o malinko větší tak, aby po stranách dortu byl pouze krém. Poté korpus prokapat griotkou, potřít malinovou marmeládou, navrstvit zhruba polovinu krému, poklást jen částečně rozmrzlými proslazenými mraženými malinami (200 g). Přiklopit druhým plátem, opět ho zlehka pokapat griotkou a navrstvit druhou část tvarohové hmoty. Vše uhladit a nechat důkladně vychladit v lednici, nejlépe přes noc.

Dokončení: Ušlehat cca 1/2 Ramy cremefine na šlehání s 1/2 vanilkového cukru, lehce potřít boky dortu, na vršek položit gumovou dečku, přes ni přetřít šlehačku a opatrně dečku sundat. Dort je dozdobený karambolou (hvězdičky), kaki, jahodami, hroznovým vínem a špicemi vykrájenými z jablek. Ovoce kromě hrozna je potřené piping gelem.

 

Svatební dort s tulipány

 

-74.-svatebni-dort-s-tulipany.jpgKorpus tmavý (forma průměr 27 cm): 8 vajec, 320 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 320 g polohrubou moukou, 1,5 ČL prášku do pečiva, 8 PL teplé vody. Péct 10 minut na 170 a dalších cca 40-50 minut na 150 stupňů.

Korpus světlý (forma průměr 20 cm): 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 1 rovná ČL prášku do pečiva, 4 PL teplé vody.

Krém višňový: 250 ml šťávy z višňového kompotu, 100 g cukru krupice, 26 g vanilkového pudinku, 1 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 180 g másla, dochutit griotkou.

Krém podle simony751: 375 ml mléka, 1,5 PL Gustinu, 1,5 PL hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 110 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 375 g másla, ochutit rumem.

-74-2.-svatebni-dort-s-tulipany.jpgKrém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 2 vanilkové cukry, 60 g kakaa, 500 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

Skládání: Oba korpusy rozřezat - každý na 4 pláty. Tmavé pláty při skládání prokapat rumem, světlé griotkou. Spodní patro - tmavý korpus promazaný pařížským, světlým a zase pařížským krémem. Vrchní korpus - světlý korpus promazaný višňovým, světlým a opět višňovým krémem, světlý krém poklást kompotovanými višněmi.

Dokončení: Promazané korpusy nechat vychladit a poté potáhnout hmotou white icing. Opět nechat vychladit tak, aby icing ztuhnul a teprve poté sesadit na sebe....pod vrchní korpus namazat trochu krému. Lemy na dortu jsou tvořené vykrajovačkou, tzv. páskové lemy. Květiny jsou rovněž z WI, vázané na floristických drátcích. Postup na chryzantémy najdete např. na stránkách Ataner, na tulipány TADY. Perličková dekorace je nejedlá.

 

Meruňkový dort s čokoozdobami

 

-75.-merunkovy-dort-s-cokoozdobami.jpgKorpus světlý (forma cca 27x33cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 30 minut na 150 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty.

Tvarohovo-šlehačkový krém: 500 ml šlehačky, 500 g tvarohu), 1 zakysaná smetana (200 g), 2 vanilkové cukry, 3 PL cukru moučky, 2 želatinové ztužovače dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Podle chuti možno přisladit nebo přikyselit pár kapkami citronu. -75-2.-merunkovy-dort-s-cokoozdobami.jpgPoté hmotu rozdělit na dvě části. Do poloviny vmíchat asi 3 PL meruňkové marmelády a poté spojit s 1 želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu. Druhou polovinu pouze spojit s cca 40 g želatinového ztužovače připraveného podle návody s cca 80 ml vlažné vody. Krém je nutné spojit se ztužovačem až těsně před promazáváním!

Skládání: Korpus rozkrojit na dva pláty. Spodní díl vložit do dortové formy, prokapat rumem, potřít meruňkovou marmeládou, navrstvit meruňkovou šlehačku, poklást kompotovanými meruňkami, které je nutné lehce zatlačit do krému. Přiklopit druhým plátem, opět ho zlehka pokapat rumem a navrstvit světlou tvarohovou hmotu. Vše nechat důkladně vychladit v lednici, nejlépe přes noc.

-75-4.-merunkovy-dort-s-cokoozdobami.jpgDokončení: Ušlehat 1,5 Ramy cremefine na šlehání s 1 vanilkovým cukrem, potřít povrch i boky dortu, důkladně uhladit hladkou cukrářskou kartou nebo těrkou. Povrch dortu jsem zdobila zoubkovanou cukrářskou kartou.

Mašle i špice na bocích jsou z čokolády zdobené tranferfolií (i na špice si fólii nejprve nastříhám, pak nanesu čokoládu a sloupnu...je to jednodušší než natírat celou fólii a čokoládu pak krájet), kroužky jsou stříkané čokoládou z celofánového kornoutku na pečicí papír. Postup na čokoládovou mašli najdete TADY, na spirálu TADY, na vějíře ZDE, na kornoutky TADY. Dort je dozdobený koulemi s jamajským rumem.

 

Tvarohový dort s malinovými kytičkami

 

-76.-dort-s-malinovymi-kytickami.jpg.jpgPiškot: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 120 g polohrubé mouky, 1/2 ČL prášku do pečiva, 3 PL horké vody. Ušlehat bílky s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat asi 3 minuty do pěny, přidat vodu a ručně zamíchat mouku s práškem do pečiva na střídačku s ušlehanými bílky. Péct 10 minut na 180 stupňů a asi 20 minut na 150 stupňů. Po vychladnutí rozkrojit na dva pláty, jeden plát vložit zpátky do umyté formy, na okraji okolo korpusu vznikla po vychladnutí piškotu malá mezírka, do které akorát pasují půlkolečka mandarinky. Korpus pokapat rumem, potřít višňovou marmeládou, zalít polovinou krému (je potřeba hopořádně rozetřít až do krajů, aby zatekl okolo mandarinky), poklást mraženými proslazenými malinami (200g). Poté přiklopit druhý plát (lehce okrojený, aby nebyl vidět na bocích dortu) a zalít druhoupolovinou krému. Důkladně uhladit a dát vychladit.

-76-3.-dort-s-malinovymi-kytickami.jpg.jpgKrém: 1 šlehačka, 1 tvaroh, asi 300 g zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, 2 PL cukru moučky, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Poté spojit s želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu.

Dokončení. Po ztuhnutí vyndat z formy, ušlehat 1/2 Ramy cremefine na šlehání a natřít ji přes gumovou dečku na vrchní plochu dortu. Po sloupnutí dečky vznikne krajkový vzor.

Dozdobit čerstvými malinami, mochyní peruánskou a meduňkou, čokoládové ozdoby jsou koupené.

 

Dort s myslivcem a králíky

 

-77..-dort-s-myslivcem-a-zajici.jpgKorpus tmavý (pekla jsem v kulaté dortové formě průměr 28 cm stlačené na ovál): 7 vajec, 280 g cukru krupice, 2 PL prosátého kakaa dovážit do 280 g polohrubou moukou, 1,5 ČL prášku do pečiva, 7 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 40 minut na 150 stupňů.

Krém pařížský: 6 vajec, 240 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g kakaa, 500 g másla. Vejce, kakao a cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí (trvá to asi 20 minut), po vychladnutí zašlehat postupně do másla.

-77-4.-dort-s-myslivcem-a-zajici.jpg-77-1.-dort-s-myslivcem-a-zajici.jpgKrém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

Skládání: Korpus rozříznout na 4 pláty, každý pokapat rumem a promazat střídavě pařížským, světlým a zase pařížským krémem. Dort je potažený hmotou white icing, figurky jsou z mléčného marcipánu.

Marcipán od aero orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat. Na tento dort je potřeba cca polovinční dávka.

Stromky mají kmeny na špejli, koruna je nastříhaná nůžkami. Návod na zajíčka najdete na na www.kuharka.ru, ostatní modelované podle fantazie. Písmena na boku dortu jsou vykrojená patchworkovým vykrajovátkem.

 

Ovocný dort s malinami a mochyní

 

-78.-ovocny-dort-s-mochyni.jpg

Korpus (forma cca 27x33cm): 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 ČL prášku do pečiva, 6 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a cca 30 minut na 150 stupňů. Po vychladnutí rozříznout na dva pláty.

Tvarohovo-šlehačkový krém: 300 g šlehačky, 1 tvaroh (250 g), 1 zakysaná smetana (200 g), 1 vanilkový cukr, 2 PL cukru moučky, 1 želatinový ztužovač dr. Oetker. Ušlehat cukr s tvarohem a zakysanou smetanou a zlehka do nich vmíchat ušlehanou šlehačku. Poté spojit s želatinovým -78-2.-ovocny-dort-s-mochyni.jpgztužovačem připraveným podle návodu. Do 1/2 krému vmíchat několik rozmixovaných kompotovaných jahod. Krém je nutné spojit se ztužovačem až těsně před promazáváním!

Skládání: Korpus rozkrojit na dva pláty. Spodní díl vložit do dortové formy, navrstvit jahodovou šlehačku, poklást kompotovanými jahodami ze 2 plechovek, poté navrstvit světlou tvarohovou hmotu. Přiklopit 2. piškotovým plátem.

Na ten navrstvit šlehačkový krém: 300 g šlehačky, 1 -78-3.-ovocny-dort-s-mochyni.jpgvanilkový cukr, 20 g želatinového ztužovače připraveného podle návodu se 40 g vlažné vody - spojit ztužovač s ušlehanou šlehačkou. Vše nechat důkladně vychladit v lednici, nejlépe přes noc.

Dokončení: Ušlehat 1,5 Ramy cremefine na šlehání s 1 vanilkovým cukrem, potřít povrch i boky dortu, důkladně uhladit hladkou cukrářskou kartou nebo těrkou. Poté dozdobit boky dortu plátky pomeranče (nejlépe bio, protože se dává na dort i s kůrou) a povrch dortu hroznem, malinami, pomerančem, mochyní peruánskou a jablkem vykrájeným do špiček. Ovoce potřít pomocí štětce piping gelem nebo želatinou, aby se lesklo. Čokoládové ozdoby jsou koupené v cukrárně.

 

Škoda Fabia combi

 

-79.-dort-skoda-fabia-combi.jpg

Korpus světlý (forma 28x35 cm): 9 vajec, 360 g cukru krupice, 360 g polohrubé mouky, 2 menší ČL prášku do pečiva, 9 PL teplé vody. Bílky ušlehat s polovinou cukru, žloutky s druhou polovinou šlehat 4 minuty, přidat vodu a poté lehce vmíchat metličkou na střídačku bílky a mouku s práškem do pečiva. Péct 10 minut na 170 a 40-50 minut na 150 stupňů.

Krém jahodový: 500 ml šťávy z jahodového kompotu, 200 g cukru krupice, 52 g jahodového pudinku, 2 menší PL polohrubé mouky - svařit na sladký pudink. Po vychladnutí zašlehat do 320 g másla.

Krém pudinkový: 250 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 100 g cukru krupice - uvařit na sladkou kaši. Po vychladnutí zašlehat do 250 g másla. Ochutit rumem.

-79-3.-dort-skoda-fabia-combi.jpgSkládání: Korpus překrojit na dva díly - vzniknou dva korpusy 14x35 cm. Každý díl rozřezat na 4 pláty, při skládání pokapat rumem se šťávou z kompotu, promazávat střídavě oběma krémy, na světlý krém dát do některých vrstev kompotované jahody a pod některé pláty namazat višňovou marmeládu. Vyskládat do přibližného tvaru a nechat ztuhnout. Po ztuhutí seříznout nejlépe jemně zoubkovaným nožem do požadovaného tvaru, z krojků udělat punčovinu a tou dort dotvarovat. Poté potáhnout mléčnou hmotou.

Marcipánu podle aero-orion: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa), 3 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle (já dala 2 ČL). Zpracovat v míse, dopracovat na lince. Pokud se hmota drobí, namáčet ruce v teplé vodě a dopracovat.

Na okna jsem použila hmotu white icing - šedou, dobarvila jsem ji stříbrnou pudrovou barvou s alkoholem. Kola jsou vytvořená ze sušenek Disco potažených marcipánem.

 

 

 

Moje dorty - strana:  1312, 11, 10, 98, 7, 65, 4321   

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Moje dorty I